2021 TURİZM SEZONU İÇİN HEYECANLIYIZ

Saturday, 05.09.2020

Marmaris Ticaret Odası'nın Siz Değerli Üyeleri,

 Mart ayından bu yana içinde bulunduğumuz pandemi döneminde özellikle son gelişmeler ışığında turizm sektörümüz büyük darbe almıştır. Geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanlığımızın açıklamış olduğu Turizm Destek Paketi üye işletmelerimiz için bir nebze faydalı olacaktır. Lakin geçmişte yaşadığı güçlüklerden dolayı sicil problemi olan üyelerimizin finansmana ulaşması ve bu zor dönemi atlatabilmesi adına geçici veya kısmi sicil affı gibi bir çalışmaya ihtiyacımız bulunuyor. Geçtiğimiz dönemde Ticaret Odalarına üye şahıs firmalarına verilen Cansuyu Kredisi benzeri bir paket bu süreçte turizm işletmecileri için rahatlatıcı olacaktır.

Turizmde İngiltere’nin yeniden aldığı karantina kararı sonrası pek çok iş yeri kapandı. Özellikle konaklama ve yeme-içme tesislerinde mevcut kalifiye personeli kaybetmemek adına Kısa Çalışma Ödeneği’nin 2021 Mayıs ayına kadar uzatılması hususunda taleplerimizi ilettik.

2021 yılı rezervasyonları karantina kararına kadar çok iyi gidiyordu. Mevcut durum göz önüne alındığında 2020’de fırsatı iyi değerlendirdiğimizi düşünüyorum. Vaka sayılarının açıklanmasında AB’nin, özellikle İngiltere’nin istediği şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Bu takdirde Mart ayı itibariyle ciddi bir doluluk yakalayabiliriz.

Uzun bir süredir ekmek fiyatları kanayan yaramız. Hükümetimizden halkın temel gıdası olan ekmek fiyatlarına gösterdiği hassasiyeti halkın temel yaşam ihtiyacı olan elektrik fiyatlarında da göstermesini bekliyoruz. Elektrikten alınan ÖTV ve KDV’nin düşürülmesi hatta kaldırılması işletmecimizin bu zor dönemde bir nebze olsun yüzünü güldürecektir.

Son birkaç aydır, bizim gündemimizi meşgul eden Muğla ili ve ilçelerinde jeotermal arama sahası ihaleleri gündeme getiriliyor. 2003 yılından bu yana ülkemiz turizmden 430 milyar dolar civarında bir gelir sağlamış. En çok turist gelen üçüncü il olan Muğla, sadece turizmden 100 milyar doların üzerinde bir girdi sağlarken JES konusunu sürekli gündeme getirmek turizm yatırımcısını kaçıracak. Bu konunun tekrar gündeme getirilmemesi gerekiyor. 

Hükümetimizin geçmiş dönemde vermiş olduğu önemli desteklerden konaklama vergisinin ertelenmesi, iş yeri kira stopaj indirimi, yolcu taşımacılığı KDV indirimi, konaklama ve yeme-içme sektörü KDV indirimi gibi desteklerin 2021 sonuna kadar devam ettirilmesi için çeşitli görüşmelerimiz devam ediyor. 

Umarım turizm sektörümüz ve Marmarisli işletmelerimiz bu süreci en az hasarla atlatabilirler. 

 Saygılarımla,

 

  S. Mutlu AYHAN

 Yönetim Kurulu Başkanı