2023 SEZONU İÇİN HIZLA ÇALIŞIYORUZ

Wednesday, 01.03.2023

Değerli üyelerimiz,

 Geçtiğimiz son 4 yıl koronavirüs salgını, orman yangınları, tur operatörü iflası, Rusya-Ukrayna Savaşı ve halen içinde bulunduğumuz ekonomik şartlardan dolayı oldukça zorlu geçmişti. Geçtiğimiz dönemde hayata geçiremediğimiz projelerimizi bu dönem yapabilmek adına, bu zor süreçte üyelerimizden bir kez daha görev istedik, ancak yeni görev dönemimizin henüz 4. ayında tarihin en büyük afetlerinden biri olan, resmi rakamlara göre 48 bin kişinin hayatını kaybettiği, BM raporuna göre 600 bine yakın konut ve işyerinin yıkıldığı, 2 milyon 700 bin kişiyi yerinden eden ve zarar tutarının 100 milyar doları aşacağı öngörülen deprem afeti sürecini yaşıyoruz.

 Deprem öncesi ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 15’ini barındıran 10 ilimizin TÜİK verilerine göre GSYİH’daki payı yüzde 9.3, sanayi ürünleri üretiminde yüzde 11.2, tarımda yüzde 14.3, hayvancılıkta yüzde 15. Ülkemizin gerçekleştirdiği ihracatın yüzde 8.5’nu yine bu 10 ilimiz gerçekleştiriyor. Yarattığı maddi yıkımın yanında, önümüzdeki günlerde yaratacağı ekonomik etkinin hali hazırda yüksek olan enflasyonu daha da yukarı taşıyacağı aşikar.

 Deprem bölgesinden tahliye olarak ilimiz genelinde misafir ettiğimiz 30 binin üzerindeki depremzede yurttaşımız var. Bu yurttaşlarımızın yaklaşık 10.000’i odalarımız üyesi otellerde konaklıyor. Yaklaşık 1 aydır afetzede vatandaşlarımızı misafir eden otelci üyelerimizden tur operatörleri ile garantili kontratları olan, ön ödeme almış, ödemesi yapılmış rezervasyonları olan üyelerimiz var. Turizmci üyelerimiz zaten pandemi kısıtlamaları, yangınlar ve artan maliyetler nedeniyle oldukça zor bir süreçten geçiyor. Sağolsunlar her ihtiyaç olduğunda ellerini taşın altına koyuyorlar. Gerek üyelerimizde herhangi bir mağduriyet yaratmama, gerek evini kaybetmiş vatandaşlarımızı açıkta bırakmayacak bir formülün bir an önce ilgili bakanlıklar tarafından devreye alınması gerekiyor. Biz konuyla ilgili talebimizi birliğimize ilettik.

 Maalesef sürekli afet, salgın, yangın, yüksek enflasyon gibi sorunlarla uğraşıyoruz. İlimizi etkileyen ciddi bir iklim krizi ve kuraklık tehdidi yaz aylarında başımızı ağrıtacak gibi duruyor. Şubat ayı başında birkaç gün hariç neredeyse kış mevsimi yaşamadık. Diğer taraftan ciddi bir göç ve kaçak yapılaşma sorununu gündemimize alacak fırsatı dahi bulamıyoruz. Önümüzdeki günlerde Muğla Odaları ve Borsa olarak bu sorunları hep birlikte gündemimize alma ve aksiyona geçme fırsatını bulacağımıza inanıyorum. 

 Bu kadar olumsuzluğun içinde bir de iyi haber paylaşarak sözlerime son vermek istiyorum. 2023 yılı turizm sezonumuz Dalaman Havalimanı’na 17 Mart’ta İngiltere’den ilk charter uçağının inmesiyle start alıyor. Allah kısmet ederse turizmde rekora koşacağımız bir yıl bizi bekliyor. Bu yıl Ekim ayı sonuna dek Dalaman Havalimanı’na Birleşik Krallık’tan 1 milyon 280 bin, Rusya’dan 252 bin, Ortadoğu ülkelerinden 133 bin ve diğer Avrupa ülkelerinden 335 bin olmak üzere toplam 2 milyon koltuk arzedilmiş durumda. İç hatlarda ise 1 milyon yolcunun Sakaraltı olarak tabir ettiğimiz ilçe ve beldelerimizi ziyaret etmesi bekleniyor. Ümit ediyorum benzer rakamlar Milas-Bodrum Havalimanı için de benzer şekildedir. Başarılı bir sezonun bizi beklediğine inanıyorum. 

 Şimdiden herkese hayırlı sezonlar diliyorum.