MARMARİS BOAT SHOW DAMGASINI VURDU

Tuesday, 07.11.2023

 Marmaris Ticaret Odası (MTO) ve Marmaris Uluslararası Yat Kulübü (MİYC) işbirliğinde Marmaris Belediyesi destekleriyle Netsel Marina Etkinlik Alanı'nda gerçekleştirilen ve dört gün sürecek organizasyona 50 şirket ve 100 marka katıldı. 

Kaymakam Nurullah Kaya, fuarın açılış töreninde, Ege ve Akdeniz'in kesiştiği noktadaki ilçenin marinacılık, yat bağlama ve çekek yeri kapasitesinin yüksek olduğunu söyledi. Fuarın, denizciliğin daha iyi bir noktaya gelmesine önemli katkısı olacağını belirten Kaya, "Denizcilikte oldukça zengin bir geçmişe sahip bu coğrafyada bu tür organizasyonlar düzenlenmesi büyük önem taşıyor." dedi. Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay ise etkinliği gelecek yıllarda dünyada anılan bir fuar haline getirmek için çalışacaklarını kaydetti. 

MTO Başkanı Mutlu Ayhan;  “452 kilometre uzunluğu ile Türkiye’nin en uzun kıyı şeridine sahip ilçesi olan Marmaris denizcilik sektöründe oldukça köklü bir geçmişe sahip. Bakir koyları, marinaları, tersaneleri ve sunmakta olduğu tekne bakım, onarım ve çekek hizmetleri ile deniz turizminde dünyanın en önemli destinasyonları arasında yer almakla beraber, Ege’de Gökova’dan başlayarak Akdeniz’de Kalkan’a uzanan kadar dünyanın en kıymetli mavi yolculuk rotalarının da merkezinde bulunmakta” dedi. 

Başkan Ayhan şöyle devam etti; “60’lı yıllara kadar geçimini balıkçılık ve süngercilikle denizden sağlayan ilçemiz, bugün denizde ve karada 5000’in üzerinde tekneye aynı anda ev sahipliği yapma kapasitesine sahip ender destinasyonlardan biri. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk; “En uygun coğrafi konumda ve üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye; endüstrisi, ticareti ve sporu ile en ileri bir denizci ulus yetiştirmek yeteneğindedir. Bu yetenekten yararlanmasını bilmeliyiz” demiştir. Cumhuriyet’in 100. yılını kutlamamıza sayılı günler kala, Atatürk’ün gösterdiği hedefte deniz üstü ticareti ve turizmi geliştirmek, bununla birlikte 34 yıldır art arda düzenlenerek Marmaris’in en istikrarlı spor organizasyonu olan Marmaris Uluslararası Yarış Haftası’na katkı sağlamak amacıyla, Uluslararası Yat Kulübü işbirliğinde Marmaris Boat Show’un ilkini düzenliyoruz. Fuar süresince sadece sektörün paydaşlarını biraraya getirmekle kalmayıp, Marmaris’imizin geçmişini, sahip olduğu yerel ve kültürel değerleri de sergi, atölye ve söyleşilerle ziyaretçilerimizle buluşturacağız.

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yaşına armağan ettiğimiz bu kıymetli etkinliğe desteklerinden dolayı katılımcı firmalarımıza, üyelerimize ve başta Marmaris Belediyesi ve Kaymakamlığımız olmak üzere TOBB Fuarcılık Sektör Meclisine ve bu fuarın organizasyonunu üstlenen İdeal Fuarcılık firmasına teşekkürü borç bilirim”. 

Marmaris Boat Show, ikinci gününde ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle devam etti. Fuarda, moderatörlüğünü Belgesel yapımcısı ve yönetmen Savaş Karakaş’ın yürüttüğü "Mavi Yolculuğun Tarihi" adlı söyleşi, "Maviye Yolculuk Belgeseli" gösteriminin ardından yazar Ali Boratav, Hürriyet Teknesi’nin tarihini anlatan Kaybolan Mavi kitabının yazarı Mustafa Eroğlu ve yeğeni Süleyman Eroğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi.

 Fuarın üçüncü gününde ise modaretörlüğünü sunucu Savaş Karakaş'ın yaptığı, Marmaris'in yaşayan son sünger dalgıçlarından Selimiyeli Mithat Dayı (Ahmet Yıldız), Bodi'nin Abdi (Abdi Arslan) ile söyleşi katılımcıların yoğun ilgisi ile yapıldı. Söyleşinin ardından Dalış Eğitmeni/Araştırmacı Gökçer Karaağaç "Marmaris'te Süngercilik Tarihi" oturumunda Marmaris'in kaybolan mesleği süngercilik tarihine dair hatıraları Selimiyeli Mithat Dayı (Ahmet Yıldız), Bodi'nin Abdi (Abdi Arslan) ve Fatma Gebeş Çimen ile birlikte yaptığı oturum ile paylaştı. Marmaris Boat Show, kesilen cumhuriyet pastası ile sona erdi.

 

"Çok olumlu eleştiriler aldık, inşallah seneye tekrar gerçekleşecek"

Marmaris Boat Show-Deniz Araçları, Ekipmanları ve Aksesuarları Fuarı paydaşlarından, Marmaris Uluslararası Yat Kulübü Başkanı Zafer Öznur, 4 gün süren fuarı değerlendirdi. Öznur, "Eleştirilerden gayet memnunuz. Herkes çok mutlu, katılımcılar ilk defa olmasına rağmen çok memnun kaldıklarını söylediler. Biz de Marmaris Netsel Marinanın bize sağlamış olduğu alanda yıllardır bu çadırı kurup yarışlarımızın ödül törenlerini yapıyorduk. Birkaç yıldır niyetimiz vardı ama pandemi dolayısıyla böyle bir şeye kalkış yapmadık. Bu sene ilk oldu. Hazır çadırı kurmuş iken bir de fuar yapalım dedik. Bu fuarın izinleri için Ticaret Odası ile birlikte TOBB'a başvurduk, izinleri aldık. Bir fuar şirketi ile birlikte hızlıca aksiyon aldık. Katılımcılar bulduk, kurulumu yaptık. Çok güzel geçti. Biz mutluyuz, dolaştık. Arkadaşlara sorduk, görüşlerini aldık. Onlar da çok mutlu olduklarını ve devamının sağlanmasını istediklerini söylediler. İnşallah seneye tekrar kuracağız ve devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

"Cumhuriyetimizin 100. yılına yakışır bir etkinlik"


Fuarın önderi Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mutlu Ayhan, "Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında Marmaris'e yakışır bir etkinlik oldu. Başta Marmaris Uluslararası Yat Kulübü'ne işbirliğinden dolayı, Netsel Marina'ya ev sahipliğinden dolayı ve Marmaris Belediyesi'ne de vermiş olduğu kıymetli desteklerden dolayı teşekkür ederiz. Yaklaşık 50 firma 100'ün üzerinde markayla fuarımıza iştirak etti. Halkımızdan da ilgi yine yoğun şekilde oldu. 4 gün boyunca sadece fuar olarak değil, yapmış olduğumuz söyleşilerle, etkinliklerle, atölye çalışmalarıyla ve sergilerle, 1960'lı yıllara kadar geçimini süngercilikten kazanan Marmaris'imizin tarihine de bir yolculuk yapmış olduk. Bizim açımızdan oldukça başarılı geçti. Önümüzdeki yıllarda da inşallah daha da büyüterek, daha geniş katılımla daha büyük kapsamlı bir fuar organize etme niyetinde niyetindeyiz" diyerek, denizleri ve koyları ile ünlü Marmaris'i Denizcilik fuarı ile de ünlendirmeyi hedeflediklerini belirtti.

"Avrupa'ya kadar açılacak bir fuar"


Fuar Organizatörü Recep Karakaya ise, "Marmaris'te ilk defa düzenlenen Deniz Araçları, Aksesuarları ve Ekipmanları Fuarı'nda 4 günlük bir organizasyonda bütün firmaların o güzel geri dönüşleri önümüzdeki sene için yerlerini belirtmeleri bizim için gerçekten inanılmaz güzel bir geri dönüş oldu. İnanıyorum ki önümüzdeki senelerde bu fuarın Avrupa'ya altyapısı oluşacak şeklinde bir adım atılmıştır. Avrupa'dan da katılımcıların geleceği bir fuar oldu. Burada kaymakamlığın, ticaret odasının, belediyenin katkıları da bu fuarın daha güzel geçmesine vesile olmuştur" diyerek emeği geçen herkese teşekkürlerini