Zeytinyağ Mucizesi Tadım Ve Eğitim Toplantısına Davetlisiniz

Friday, 29.08.2014

Zeytin ağacının anavatanı olan Anadolu’da bilinen ve tescil edilen 89 zeytin çeşidi bulunmaktadır. Ancak bilinen bu zeytin çeşitlerinin içinde de bazı tip ve klonların bulunması söz konusudur.

Dünya zeytinciliğinde önemli bir yere sahip olmamıza rağmen zeytinyağı tüketimimiz sofralık zeytin tüketimimiz kadar olamamıştır.

Kalitenin ön plana çıkartılmaya başlanması zeytinyağı üzerinde yapılan çalışmaları artırmıştır. Zeytin ağacından hatta çeşidinden başlayan süreç hasat ile bahçede biterken, fabrikaya girişle başlayan ikinci süreç işleme ile devam ederken depoda tamamlanır. Üçüncü süreç ise ambalaj ile başlar ve tüketicinin kullanımına kadar devam eder. Elde edilen veriler sonucunda hedef yüksek kaliteli zeytinyağı üretimini ve kalitesi kaybolmadan tüketimini sağlamak için gerekli faktörler çıkartılmıştır. Buna göre: sağlıklı bir zeytin tanesi ile başlayan süreçte temiz ve ayarları yapılmış bir işleme ve uygun şartlarda depolama ve ambalaj ile uygun şekilde tüketim için IŞIK, SICAKLIK (yüksek ve düşük), SU (nem), OKSİJEN (hava), METAL, YABANCI MADDE gibi etkenlerden uzak kalması gerekmektedir.

Naturel Sızma Zeytinyağı (NSZ), yukarıda belirtilen şartlara dikkat edilerek yapılan üretimle elde edilen kaliteli zeytinyağına verilen isimdir. Tüketiciler gerçek NSZ tüketiminde hiçbir sorunla karşılaşmazlar. Zeytinyağı ile ilk kez karşılaşan bir tüketici eğer NSZ diye kusurlu bir zeytinyağını tatmış ise beğenme şansı çok azdır. İyi bir zeytinyağı tüketicisi ise bu zeytinyağını beğenebilir ancak tadım eğitimi almış olur ise maalesef tüketecek zeytinyağı bulmakta zorlanacaktır.

Ülkemizde NSZ üretimini artırmak için üretimde yapılan hataları bertaraf etmemiz gerekir. Ancak aynı zamanda NSZ zeytinyağı tüketimini tıpkı İtalya ve Yunanistan örneğinde olduğu gibi yerli veya yabacı turistlere sunmamız ve tüketimini yaygınlaştırmamız gerekmektedir.

Bu amaçla 31 .08 .2012 Cuma günü saat 14.oo de

ANKARA ÜNİVERSİTESİ : Doç.DrMücahit Taha Özkaya,

GAZİ ÜNİVERSİTESİ :  Doç.Dr. Fügen DURLU-ÖZKAYA

 

Osmaniye köyü MARMARİS BAL EVİ – MÜZE sinde  NSZ tüketimin önemi ve gerekliliğinin işyeri yöneticileri, zeytinyağ sevenler, gurmeler  ve hayatlarında zeytin yağına yer verenlere ,zeytinyağı tadım tekniklerini öğrenmek isteyenlere düzenlecek    toplantıda aşağıdaki konular ele alınacaktır.

ANKARA ÜNİVERSİTESİ : Doç.DrMücahit Taha Özkaya,

  1. Zeytin ağacının önemi ve özellikleri. Dünya üretiminde yerimiz.
  2. Zeytin ağacının anavatanı ve kaliteli meyve üretimde dikkate alınması gerekenler.
  3. Zeytinyağı elde etme yöntemleri.
  4. Zeytinyağı üretiminde kalite için dikkate alınması gerekenler. Dünyadan örnekler
  5. NSZnda tat ve koku yaratan olumlu ve olumsuz özellikler.
  6. Zeytinyağında deoplama ve ambalajın kalite üzerine etkileri.

GAZİ ÜNİVERSİTESİ :  Doç.Dr. Fügen DURLU-ÖZKAYA

  1. Zeytinyağı nedir?
  2. Diğer yağlardan ayrıldığı temel nokta nedir?
  3. Mutfağımızda bulunması gereken yağlar hangileridir?
  4. Çorbadan helvaya Zeytinyağı, Mutfakta Zeytinyağı kullanımına ilişkin bilinen yanlışlar nelerdir?
  5. Neden Zeytinyağı?
  6. Kusurlu Zeytinyağı nedir?
  7. Duyusal olarak kusursuz Zeytinyağında alınabilecek lezzetler işlenecektir.