Dünya İşadamları Küresel Krizi Konuştu

Friday, 29.08.2014

Dünyanın 7 farklı bölgesinden, TOBB'un düzenlediği 60. Yıl Uluslararası İş Forumu'na katılan odalar birliği başkanları, Hisarcıklıoğlu'nun moderatörlüğünde küresel krizi tartıştı. Krizin kendi bölgelerindeki yansımalarına ilişkin bilgi veren başkanlar yaşadıkları tecrübeleri paylaştılar.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, "Kıtalar Küresel Krizi Konuşuyor" başlıklı panelin moderatörü olurken; Amerika Ticaret Odası Yöneticileri (ACCE) Başkanı Mick Fleming, Latin Amerika Odalar Birliği (AICO) Başkanı Ambrosio Bertolotti, Yunan Ticaret Odaları Birliği Başkanı Constantine Michalos, Tayland Ticaret Kurulu Başkanı, Tayland Ticaret Odası Başkanı ve Tayland Ticaret, Sanayi ve Bankacılık Ortak Daimi Komisyonu Phongsak Assakul, Rusya Federasyonu Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Georgy Petrov, Khalil Bin Abdullah Al Khonji ile Uganda Ulusal Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Olive Kigongo konuşmacı olarak katıldılar.

TOBB'un düzenlediği 60. Yıl Uluslararası İş Forumu'na Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Baysal da katıldı.

-Krizin etkileri paylaşıldı

Latin Amerika Odalar Birliği (AICO) Başkanı Ambrosio Bertolotti konuşmasında borç oranlarının en büyük sorunları olduğunu, ancak kontrol altına aldıklarını belirtti. İki yıl önce gayri safi milli hasılalarının yüzde 10'un üzerinde olduğunu bildiren Bertolatti, "Ama şimdi aşağı doğru revize etmek zorunda kaldık" diye konuştu. Bertolotti, "Biz Latin Amerika ekonomisinin büyümesi için pek bir şey yapmadık. Daha çok dış koşullar bizim büyümemizi sağladı" ifadesini kullandı.

Tayland Ticaret Kurulu Başkanı, Tayland Ticaret Odası Başkanı ve Tayland Ticaret, Sanayi ve Bankacılık Ortak Daimi Komisyonu Phongsak Assakul ise Tayland ekonomisinin durumu hakkında bilgi verirken, "Bizde krizden çıkmaya çalışıyoruz. Tabi kriz ülkemizi de diğer ülkeler gibi etkiledi" dedi. Assakul, geçen sene yaşanan sel felekatenin krizin etkilerini artırdığını anlattı.

Ekonomik krizin herkesi etkilediğinden söz eden Amerika Ticaret Odası Yöneticileri (ACCE) Başkanı Mick Fleming de "Her sektörde bunu hissediyoruz. Bu değişiklik ABD'nin çeşitli bölgelerinde sıkıntılar yaratıyor. Ancak krizin etkileri bazı bölgelerimizde fazla hissedildi" diye konuştu.

ABD'de kamuoyu yoklamalarının Başkan Obama'nın lehine olduğunu söyleyen Fleming, ülkelerinde herkesin sistemin devam edeceğine inandığını vurguladı. Fleming ikinci sıkıntılarının ise cari açık olduğundan bahsetti.

Uganda Ulusal Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Olive Kigongo ise ekonomik krizden etkilenmediklerini söyleyemeyeceğini ifade ederken, "Ancak sizin sandığınız kadar da etkilenmedik" dedi. Kigongo, kriz döneminde Asya'dan gelen yatırımlarda artış olduğu üzerinde durdu.