Güney Ege Kalkınma Ajansı- GEKA Marmaris Ticaret Odası’nda Yeni Teşvik Sistemini Anlattı

Friday, 29.08.2014

GEKA Muğla Yatırım Destek Ofisi tarafından 3 Aralık 2012 saat 14:00'de odamız üyelerinin katılımı ile; Denizli- Aydın-Muğla bölgesinde sorumlu olan GEKA, 2012-2013 dönemi teşvikleri hakkında bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.

GEKA'dan "Yeni Teşvik Sistemi"
GEKA Muğla Destek Ofisi Koordinatörü Hüseyin Çiftçi Aydın Yatırım Uzmanı Mehmet SERT, ve Aydın Yatırım Destek Uzmanı Seda Kılıç Marmaris Ticaret Odası üyelerine yönelik, "Yeni Teşvik Sistemi" ile ilgili detaylı bilgileri içeren bir sunum gerçekleştirdi. . Toplantıda 1 milyon TL'yi geçen yatırımlarda KDV ve Gümrük Vergisi'nin alınmayacağı belirtilirken: "İlimizde gerçekleştirilecek yatırımlarda, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu gereğince, yerli veya ithal yatırım malı makine ve teçhizat satın alımında ödenmesi gereken oranındaki KDV alınmayacaktır. İlimizde yatırım yapılması halinde, teşvik belgesi kapsamında satın alınacak yatırım maşı ithal makine ve teçhizat için gümrük vergisi ödenmeyecektir." Denildi. Sunumun ilk kısmında, Ajansın ve Yatırım Destek Ofisi (YDO) faaliyetleri hakkında özet bilgiler verilirken, ikinci kısmında ise 15.06.2012 tarihli ve 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile açıklanan yeni teşvik sistemi kapsamındaki teşvik uygulamaları, destek unsurları ve Marmaris ilçesinde yatırımcılara sağlanacak olan destekler hakkında açıklamalarda bulunuldu. Sunumun sonunda ise katılımcılar tarafından yöneltilen sorular cevaplandı. Toplantıya katılımın az olması ve Marmarisli yatırımcıların ilgi göstermemesi ise dikkat çekti.

GEKA Muğla Destek Ofisi Koordinatörü Hüseyin Çiftçi Aydın Yatırım Uzmanı Mehmet SERT, ve Aydın Yatırım Destek Uzmanı Seda Kılıç Marmaris Ticaret Odası üyelerine yönelik, "Yeni Teşvik Sistemi" ile ilgili detaylı bilgileri içeren bir sunum gerçekleştirdi. Sunumun ilk kısmında, Ajansın ve Yatırım Destek Ofisi (YDO) faaliyetleri hakkında özet bilgiler verilirken, ikinci kısmında ise 15.06.2012 tarihli ve 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile açıklanan yeni teşvik sistemi kapsamındaki teşvik uygulamaları, destek unsurları ve Marmaris ilçesinde yatırımcılara sağlanacak olan destekler, destek oranları ve üst limitler hakkında örnek senaryolar üzerinden açıklamalarda bulunuldu. Sunumun s onunda ise katılımcılar tarafından yöneltilen sorular cevaplandı.
Marmaris Ticaret Odası'nda yapılan toplantıda Marmarisli yatırımcıların yararlanabileceği teşvikler anlatıldı. Toplantıda 15.06.2012 tarihli ve 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe giren yeni teşvik sisteminde teşvik uygulamalarının; Genel Teşvik Uygulamaları, Bölgesel Teşvik Uygulamaları, Bölgesel Teşvik Uygulamaları, Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki ve Stratejik Yatırımların Teşviki olarak dört kategoriye ayrıldığı kaydedildi. Teşvik uygulaması açısından sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyine göre altı ayrı bölgenin belirlendiği ifade edildi. Bakanlar Kurulu kararında belirtilen bölgesel büyük ölçekli ve stratejik yatırımlar ile kararda yer alan teşvik edilmeyecek yatırım konuları haricinde, 1 milyon TL sabit yatırım tutarı ve üzerindeki yatırımların 'KDV istisnası' ve 'Gümrük Vergisi Muafiyeti' desteklerinden yararlanacağı kaydedildi.
Marmarisli yatırımcıların yararlanacağı teşvikler Marmaris Ticaret Odası Meclis Toplantı Salonunda anlatıldı. Aydın'ın altı bölgeden oluşan 'Yeni Teşvik Sistemi'nde ikinci bölgede yer aldığı belirtilen toplantıda Marmarisli yatırımcıların yararlanabileceği teşvikler anlatıldı.
Toplantıda , 15.06.2012 tarihli ve 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe giren yeni teşvik sisteminde teşvik uygulamalarının; Genel Teşvik Uygulamaları, Bölgesel Teşvik Uygulamaları, Bölgesel Teşvik Uygulamaları, Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki ve Stratejik Yatırımların Teşviki olarak dört kategoriye ayrıldığı kaydedildi. Teşvik uygulaması açısından sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyine göre altı ayrı bölgenin belirlendiği ifade edildi.
Bakanlar Kurulu kararında belirtilen bölgesel büyük ölçekli ve stratejik yatırımlar ile kararda yer alan teşvik edilmeyecek yatırım konularıharicinde,1 milyon TL sabit yatırım tutarı ve üzerindeki yatırımların 'KDV istisnası' ve 'Gümrük Vergisi Muafiyeti'desteklerinden yararlanacağı kaydedildi. Öte yandan Aydın'da gemi inşa yatırımları yapmak isteyen müteşebbislerin 'Sigorta Primi İşveren Desteğinden' de yararlanabileceği dile getirildi.
KDV VE GÜMRÜK VERGİSİ ALINMAYACAK
Toplantıda 1 milyon TL'yi geçen yatırımlarda KDV ve Gümrük Vergisi'nin alınmayacağı belirtilirken şu ifadeler kullanıldı: "İlimizde gerçekleştirilecek yatırımlarda, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu gereğince, yerli veya ithal yatırım malı makine ve teçhizat satın alımında ödenmesi gereken oranındaki KDV alınmayacaktır. İlimizde yatırım yapılması halinde, teşvik belgesi kapsamında satın alınacak yatırım maşı ithal makine ve teçhizat için gümrük vergisi ödenmeyecektir"