10’dan Çok Çalışanı Olan İşyerleri Öğrencilere Beceri Eğitimi Verecek

Friday, 29.08.2014

YÖK tarafından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne yapılan hatırlatmada 10 ve üzerinde personel çalıştıran işletmelerin öğrencilere beceri eğitimi yaptırmakla yükümlü oldukları bildirildi.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne gönderdiği bir yazıyla 10 ve üzerinde personel çalıştıran işletmelerin, çalışan personel sayısının yüzde 2'sinden az olmamak koşuluyla mesleki ve teknik eğitim okulları öğrencilerine beceri eğitimi yaptırmakla yükümlendirilmiş olduklarını bildirildi. Yazıda, başta Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunları olmak üzere ilgili kanun ve kanun hükmündeki kararnamelerde yapılan değişikliklerle mesleki ve teknik eğitim yapan yükseköğretim kurumlarının da Mesleki ve Teknik Eğitim Kanunu'na tabi" oldukları belirtiliyor. Bu durumda 10 ve üzerinde personel çalıştıran işyerlerinin ilgili öğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilere mesleki beceri eğitimi vermekle yükümlü oldukları bildiriliyor.
Konuya ilişkin olarak TOBB'den yapılan yazılı açıklama şöyle;
"3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nun 18. maddesi uyarınca 10 ve daha çok personel çalıştıran işletmeler, çalıştırdıkları personel sayısının % 5'inden az olmamak üzere mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumu öğrencilerine beceri eğitim yaptırmakla yükümlüdürler. 25.02.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un 61. maddesi ile mesleki ve teknik eğitim yapan yükseköğretim kurumları da 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nun 61. maddesi ile Mesleki ve Teknik Eğitim Kanunu'na tabi olmuşlardır.
İlgi'de kayıtlı YÖK'ten alınan yazı ile Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı'nın da görüşleri alınarak belirlenen Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında öğrencilerine ücret ödenmesi gereken mesleki ve teknik eğitim yapan programlar, Birliğimize iletilmiştir.
Buna göre; Adalet, Denizcilik, Sağlık Hizmetleri, Sosyal bilimler, Teknik Bilimler, Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulları vb. ile açıköğretim, uzaktan eğitim, örgün öğretimdeki tüm önlisans programları ile ekte yer alan lisans programları, mesleki ve teknik eğitim yapan programlar olarak belirlenmiştir".
TOBB tarafından yapılan yazılı açıklamada, öğrencilerine mesleki beceri eğitimi verilmesi gereken okulların listesi de yer almaktadır. Listeye ekli dosyadan ulaşabilirsiniz.