Marmaris Ticaret Odası Osmaniye Köyü Marmaris Bal Evi'nde, Marmaris Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve İlçe Tarım, Hayvancılık ve Gıda Müdürlüğü işbirliği ile arı sütü ve polen üretimi ile ilgili eğitim alan 147 arıcı sertifikalarını aldı.
Marmaris Bal Evi'nde düzenlenen sertifika törenine İl ve ilçelerin Tarım, Hayvancılık ve Gıda müdürlerinin yanı sıra Marmaris Ticaret Odası başkanı Mehmet Baysal, Marmaris Halk Eğitim Merkezi Müdürü Kazım Doğan, İlçe Jandarma Komutanı Yarbay Cafer Öz, ilçe Müftüsü Hasan Ersöz, daire amirleri, civar köy muhtarları ve arıcılar katıldı.
Sertifika töreninde ilk olarak sertifika alan arıcılar adına konuşma yapan Mehmet Kaya, Arı sütü üretimine başladıktan sonra gelirinde artış olduğunu kaydederken, Osmaniye Köyü Muhtarı Hasan Hüseyin Aydın da konuşmasında İl, İlçe Tarım, Hayvancılık ve Gıda müdürlükleri ve Marmaris Halk Eğitim Merkezi tarafından verilen eğitimler neticesinde bölgede arı sütü ve polen üretiminin artığını ifade etti. Aydın, "Artık halkımız ve turistler Çin'den gelen ithal arı sütünü değil Osmaniye Arı Sütünü yiyecekler." diye konuştu. Aydın, kaliteli ürün üretildiği takdirde arıcının da emeğinin karşılığını alacağını söyledi. Tüccarın çok ucuza aldığı balları yüksek fiyatlarla pazarladığına da dikkat çeken Aydın, "Bizde yan ürünlerle kazancımız arttırmaya çalışacağız."dedi. Aydın, ayrıca Marmaris'te bir soğuk hava deposunun kurulması gerektiğine işaret ederek, kurum ve kuruluşlardan destek istedi. Aydın, zaman zaman Osmaniye Bal Evi'nin köye olan katkısının sorulduğuna da dikkat çekerken, " Bal evi hem köyümüze hem de bölgeye katkıları oluyor. Yeter ki biz kaliteli bal üretelim."dedi.
Marmaris İlçe Tarım, Hayvancılık ve Gıda Müdürü Nazif Çiftçi'de yaptığı konuşmasında, 147 arıcıya Arı Sütü ve Polen üretimi ile ilgili hem teorik hem de uygulamalı eğitim verildiğini söylerken, bu eğitimlerden sonra kovan başına yaklaşık beş kilogram artış beklediklerini kaydetti. Üretimin ve kalitenin arması için eğitim verildiğine dikkat çeken Çiftçi, "Çin'den gelen Arı Sütü yerine bölgemizde üretilen Arı Sütünü tüm dünyaya pazarlamalıyız."dedi.
Marmaris Halk Eğitim Merkezi Müdürü Kazım Doğan da "Bal Evi'ni bölgemize kazandıran Başta Marmaris Ticaret Odası ve emeği geçen herkese teşekkür ederim." Diyerek başladığı konuşmasına şöyle devam etti; " Arıcılarımıza eğitimlere katıldıkları için teşekkür ederken, zeytin ve zeytinyağı üreticilerimiz içinde kurs açtık ama yeterli katılım olmadı. Bunu da üzülerek belirtmek isterim."
Sertifika töreninde Marmaris Ticaret odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Baysal da konuşmasında " Marmaris Bal Evi'ni açarken iki amacımız vardı. Biri turizme yeni bir destinasyon kazandırmak. İkincisi ise yöremiz arıcılarına destek vermekti. Biz her zaman arıcılarımızın yanındayız. Bal Evi'nin yanındaki araziyi de almak istiyoruz; Muğla Üniversitesi'ne Arıcılık Meslek Yüksek Okulu yapmaları için tahsis edeceğiz. Ayrıca Ziraat Bankası ile imzaladığımız protokol çevresinde arıcılarımız kovan başına 265 TL düşük faizli kredi alabilecekler. Arıcılığı geliştirerek, hem arıcılarımızın hem de turizmcilerimiz kazanmasını sağlamak amacındayız. Geçen sene beş yüzün üzerinde turist Bal Evi'ni ziyaret etti. "dedi.
Muğla Üniversitesi Ula Arıcılık Programı Öğretim Görevlisi Yardımcı Doçent Doktor Ali İhsan Öztürk de konuşmasında üretim çeşitliliğinin önemine dikkat çekerken, Bu sene çiçek balı da, çam balı da yeteri kadar üretilemedi. Bu açığı Arı Sütü ve Polen üretimi ile kapatabiliriz. "dedi."Arı kovanı doğal eczanedir." Diye sözlerini sürdüren Öztürk, arı ürünlerinin insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerine dikkat çekti.
İl Tarım, Hayvancılık ve Gıda Müdürü Nazif Ekici'de konuşmasında, eğitime katılanları kutlarken, üretimin çeşitlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Arıcıların konaklama yerleri ile ilgili sıkıntıların giderilmesi gerektiğine dikkat çeken Ekici, "Bölgemizde dokuz yüz bin civarında kovan var. Yıllık bal üretimi de yirmi bin ton civarında. Bu arada böyle bir tesis kazandırdığı için Marmaris Ticaret Odası'na teşekkür ederiz. Marmaris'te bir soğuk hava deposu ihtiyacı olduğu dile getirildi. Kooperatif müracaatını yaparsa yeni çıkacak yönetmelik kapsamında masrafların yüzde ellisini hibe yolu ile karşılayabiliriz. Son olarak şunu söylemek istiyorum. 2017 yılında Dünya Arıcılık kongresi Türkiye'de yapılacak. Tüm dünya arıcılarını İstanbul'da ağırlayacağız. Bu da gösteriyor ki arıcılıkta dünyanın kabul ettiği üretici ülkelerin başında geliyoruz." Şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından arıcılara sertifikaları dağıtıldı. Bal Evi'ni gezen arıcılara ve davetlilere ballı yoğurt, ballı lokma ve gözleme gibi çeşitli ikramlar yapıldı.