Ata'nın Gelişinin 79. Yılı Coşkuyla Kutlandı

Friday, 29.08.2014

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Marmaris'e gelişinin 79. yıldönümü coşkuyla kutlandı. 23 Şubat Pazar Günü Atatürk Meydanı'nda yapılan kutlamaya Marmaris kaymakamlığı evsahipliğinde; Marmaris Kaymakamı Ali Galip Saral, Aksaz Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Gökhan Polat, Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Marmaris Ticaret Odasını temsilen Yönetim Kurulu Başkanı S.Mutlu Ayhan ve Genel Sekreter Yrd. Mehmet Ergücü katıldılar.

Pazar günü Saat 10.00'da Atatürk Anıtı'na çelenklerin sunulması ile başlayan program saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile devam etti. Günün anlam ve önemine Marmaris Atatürkçü Derneği'nin kurucu üyelerinden Duran Ergül yaptı. Mustafa Kemal Atatürk'ün Marmaris'e gelişinin yıldönümü münasebetiyle şiir, komposizyon ve resim dallarında yapılan yarışmada dereceye giren öğrencilere hediyeleri verildi. Ayrıca Odamız tarafından Atatürk Anıtı'na ve Elegance oteli konferans salonuna Atatürk temalı resim sergisi açıldı.

Lise öğrencilerinin folklor gösterisinin ardından Aksaz Askeri Bandosu'nun mini konseride büyük bir beğeni ile izlendi. Mustafa Kemal Atatürk'ün Marmaris'e gelişi bir gulet ile canlandırılmaya çalışıldı. Atatürk Meydanındaki törenin ardından program saat 13.00'da Elegance Otel'de düzenlenen konferans ile son buldu.

Emekli öğretmen ve yazar Duran Ergün, yaptığı konuşmada, araştırmalar sonunca Atatürk'ün, Marmaris'e 30 Ocak 1933 ve 23 Şubat 1935 tarihlerinde ilçeye geldiğinin belirlendiğini söyledi. 23 Şubat'taki ziyarette Atatürk'ün ilçede bir gün kaldığı için asıl geliş tarihi olarak bunun kabul edildiğine işaret eden Ergün, "Atatürk'ün Marmaris'e gelişinin resmi törenle kutlanması için daha önce yapılan başvurular, 'ziyaretler resmi kaynaklarda yer almadığı' gerekçesiyle kabul görmedi. Girişimler sonucu Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesinde bulunan Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığından gönderilen raporda, Atatürk'ün 30 Ocak 1933 ve 23 Şubat 1935 tarihlerinde Marmaris'e 2 defa geldiği ancak ziyaret olarak 23 Şubat 1935'in kabul edilmesi gerektiği bildirildi" dedi.

Tören kapsamında Marmaris Aksaz Deniz Üs Komutanlığı Bandosu, kısa süreli konser verdi. Askeri bandonun çaldığı müzik, izleyicilerden alkış aldı. Bandonun dans ederek çaldığı "twist" şarkısı, renkli görüntüler oluşturdu.

Bandonun seslendirdiği bir başka eser ise zeybek oldu. Bazı vatandaşlar müzik eşliğinde zeybek oynadı. Tören sonunda askeri bando, marş eşliğinde alandan ayrıldı.