"Cumhuriyete ve Marmaris'e katkı veren gemiler & tekneler" Sergisi

Friday, 31.10.2014

Cumhuriyetimizin 91. yıl dönümü anısına, Marmaris Ticaret Odası tarafından organize edilen "Cumhuriyete ve Marmaris'e katkı veren gemiler & tekneler" ve Atatürk resimleri sergisi 29 Ekim 2014 Çarşamba günü Marmaris Atatürk meydanında açıldı.

Protokol erkânı tarafından büyük beğeni toplayan sergiye, çocukların, yaşlıların, gençlerin ve tüm halkımızın da ilgisi çok yoğundu.

 

 Ulu Önder ATATÜRK, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuvvetli bir donanmaya sahip olması gereğine inanmış ve denize ait konulara ağırlık verip deniz kuvvetinin diplomasi alanında oynadığı rolü daima takdir etmiştir. ATATÜRK’ÜN Deniz Kuvvetlerine verdiği önem ve destek, onun TBMM’deki söylev ve demeçlerinin yanı sıra yapmış olduğu yurtiçi gezilerindeki söylev ve demeçlerinde de görülmektedir.

 

 11-21 Eylül 1924 tarihleri arasında ATATÜRK, Cumhuriyet Donanmasının ilk denize çıkan gemisi HAMİDİYE Kruvazörü ile Karadeniz Seyahatine çıkmıştır. Bu seyahati esnasında gemi subaylarına en sık vurguladığı husus şöyledir: “Donanmasız Anadolu olmaz. Donanmadan yana kuvvetli olmak Türkiye’nin savunması için şarttır. Donanmamız izlediğimiz politikanın da kuvvetli desteği olacaktır.”

 

 ATATÜRK, stratejik dehası ve öngörüsü ile Cumhuriyet Donanmasının şekillenmesinde büyük rol oynamıştır. Deniz Kuvvetlerinin önemini ve stratejik değerini çok iyi bilen ATATÜRK, Türk denizcisine güvenmiş ve başlangıçtan itibaren zamanının zor şartlarına göre önemli derecede kaynak aktarımı ile Deniz Kuvvetlerinin temelini atmıştır. Hayata gözlerini yumduğunda arkasında gurur duyacağı bir Türk Deniz Kuvvetleri bırakmıştır. Bugün Türk Deniz Kuvvetlerinin rotası, ATATÜRK’ün çizmiş olduğu çağdaş ve aydınlık yoldur.

 

 Bu anlamlı sergimizin açılmasında bizlerden desteğini esirgemeyen Arkas Holding, Mehmet Baysal, Mehmet Ertuğrul, Nural Çayırlı, Güner Balcı, Serdar Umul, Cemalettin Efecan ve MTO personeline çok teşekkür ederiz.

 

 Sergimizde yer alan gemilerimiz hakkında bilgiye Odamızda devam eden sergimizde ulaşabilirsiniz.