Sunay Akın’ın Anlatımıyla Çanakkale Söyleşi ve Fatma Gebeş Çimen’in “Denizde Efelik Olmaz –Marmaris” kitabının tanıtımı yapıldı.

Wednesday, 18.03.2015

Marmaris Ticaret Odası (MTO), ilçemizin, ülkemizin hatta dünya tarihine ışık tutan etkinliklerin gerçekleşmesine bir kere daha öncülük yaptı.

 MTO Kültür Yayınları kervanına son olarak eklenen Fatma Gebeş Çimen’in “Denizde Efelik Olmaz-2” adlı kitabı, Marmaris’in de Çanakkale kahramanları arasında yer aldığını, ilçeden binbir güçlükle taşınan mayınların Zafer’de pay sahibi olduğunu ortaya çıkardı. Dün, Marmaris’in tarihi hakkında birbirinden önemli bilgiler, verileri içeren kitabın tanıtımı ve imza günü, onun öncesinde de Çanakkale Zaferi'nin 100. Yıldönümü dolayısıyla yine MTO tarafından organize edilen “Sunay Akın’ın Anlatımıyla Çanakkale” adlı gösterisi vardı.

Şair, yazar, gazeteci, araştırmacı, tiyatro oyuncusu Sunay Akın, tek kişilik gösterisi öncesi sahne önüne konulan tarihi mayını görünce, heyecanını dile getirerek hikayesini coşkuyla anlattı. Akın, milli mücadele tarihinin bu yeni hikayesini gösterisinde de kullandı, ortaya çıkmasına katkıda bulunanları kutladı. Hem Gebeş’in kitabı, hem Akın’ın söyleşisi büyük ilgi gördü, Grand Yazıcı Mares Otel’deki etkinliğe yaklaşık bin kişi katıldı.

Şair, yazar, gazeteci, araştırmacı, tiyatro oyuncusu Sunay Akın, Grand Yazıcı Mares Otel’in salonunda “Sunay Akın’ın Anlatımıyla Çanakkale” adlı gösterisini sundu. Çanakkale Zaferi’nin 100. Yıldönümü dolayısıyla MTO tarafından organize edilen etkinlik öncesi Sunay Akın, özenle hazırlanan salon ve sahnede prova yaptı.

Sunay Akın, Fatma Gebeş’ten, sahnenin önüne konulan mayının, Birinci Dünya Savaşı sırasında 1914’te başka ülkelerin savaş gemileri girmesin diye Fransızlar tarafından Marmaris Limanı’na döşenen, daha sonra balıkçıların da aralarında bulunduğu vatanseverler tarafından denizden toplanarak deve sırtında Gökova’ya, arabalarla Aydın’a, oradan da trenle Haydarpaşa’ya ulaştırılarak Çanakkale Savaşı’nda kullanılan mayınların bir eşinin olduğunu öğrendi.

İZLEYİCİLER SALONA SIĞMADI

Hazırlıklar ve prova tamamlandıktan sonra 800 sandalyenin bulunduğu salona izleyiciler alınmaya başlandı. Aralarında Marmaris Kaymakamı Celalettin Yüksel, kamu kurumlarının amirleri, öğrenciler ve öğretmenlerin de bulunduğu bin kadar kişi etkinliğe ilgi gösterince, bazı izleyiciler yere oturarak, bazıları da ayakta gösteriyi izlemek zorunda kaldı.

Daha önce Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk2ün Marmaris’e iki kez geldiğini belgeleriyle ortaya çıkaran yayınları ilçenin kültür hayatına kazandıran MTO’nun Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Baysal, bir açılış konuşması yaptı. Oda olarak Marmaris’in ekonomik yaşantısının yanısıra sosyal ve kültürel yaşantısına da katkı sağlamayı amaç edindiklerini kaydeden Mehmet Baysal Şunları söyledi:

DÜN OLMASAYDI BUGÜN OLMAZDI

 “Çanakkale Zaferimizin 100. Yılı dolayısıyla düzenlemiş olduğumuz söyleşimize hoş geldiniz, onur verdiniz. Değerli konuklar; Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda etnik kökeni ne olursa olsun, Türküyle, Lazıyla, Gürcüsüyle, Boşnağıyla,  Kürdüyle, Romanıyla, Alevisiyle, Sunnisiyle, tek bayrak tek ulus olmanın, gururunu yaşatmış olan, başta Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşlarını ve ecdadımızı minnetle anıyoruz. Ecdadım bu büyük zaferle bizlere ulus olmanın onurunu yaşatıyorlar. Unutmayalım ki, onların inançlarıyla bugün buradayız. Dün olmasaydı bugün olmazdı. MTO olarak her zaman Marmaris’imizin ve ülkemizin tarihsel ve kültürel değerlerine sahip çıkıp eserleri sizlere takdim ediyoruz.”

Baysal, Marmaris’ten Çanakkale’ye mayın taşınması başta olmak üzere ilçenin şanlı tarihine ilişkin bilgileri salondakilerle paylaştıktan sonra, “Kurtuluş Savaşımıza fikren de delege olarak katkı vermiş olan büyüklerimiz mevcuttur.

Nazilli Kongresi, Marmaris delegeleri ,  Hafız Mehmet Efendi ve Mehmet Nuri Bey’dir.

Ruhları şad olsun” dedi.

Başkan Baysal’dan sonra kürsüye çıkan Kaymakam Yüksel de Çanakkale şehitlerini ve vatan için canını feda eden tüm şehitlerimizi, bir kez daha minnetle andığını belirterek organizasyona emeği geçen katkıda bulunan herkese teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Sunay Akın, gösterisinin sunumuna başladı. Sunay Akın, sahnede kaldığı yaklaşık 1,5 saat boyunca Çanakkale Zaferi’ne ilişkin birbirinden ilginç hikayeler anlattı. İzleyenlerini, zaman zaman duygulandıran zaman zaman da güldüren Akın, gösterisine sahne önündeki mayının hikayesini anlatarak başladı. Hikayenin ortaya çıkmasına katkıda bulunanları kutlayan Akın, böylesi tarihi bir değerin, başka ülkelerde çok daha ‘değerli’ kabul göreceğine olan inancını dile getirdi.

 "HİSSİ SENETLERİMİZ YÜKSELMELİ"

‘Çanakkale hikayeleri’nin yanısıra sosyal mesaj içeren görüşlerini de paylaşan  “Ülkeleri aydınlığa hisse senetleri değil hissi senetler kavuşturacak” diyen Sunay Akın, daha sonraki bölümlerde şöyle konuştu: "Yeni neslin hissi senetlerinin Çanakkale Zaferi dönemindeki gibi yükselmesi için uğraşıyorum. Bir toplumu aydınlık geleceklere taşıyacak olan hissi senetlerdir. Hissi senetler müzelerde değer kazanır. Çünkü müzeler, toplumların hissi senetlerinin değer kazandığı hafızasıdır. Fakat biz ne yazık ki bugüne kadar bütün hafızamızı hep kolaycı, hamaset üzerine yapılan anmalarla geçirdik. Asıl olan insandır. Başarı insanındır. Ben de bir edebiyatçı olarak insan öykülerini araştırdım. Oyunlarımda Çanakkale Savaşı'yla ilgili bilinmeyen insan öykülerini anlatınca 1915'in gerçek yüzü ortaya çıktı. 1915'in gerçek yüzü insan yüzüdür, insan öyküleridir. Karanlığı aydınlatmak için bilginin ışığı gerekli. Ben, bilgi ile bir satranç oyuncusu gibi hamleler yapıyorum. İnsanların istediği de bilginin ışığıdır. Kimse karanlıkta yaşamayı istemez. Karanlığa mahkûm edildiklerinde siz onlara ışığı taşımalısınız ki karanlıklar son bulsun"

"BİR ÜLKENİN GELECEĞİ ÇOCUKLARIN HAYALLERİNDEDİR"

Geleceği çocukların şekillendireceğini kaydeden  Akın,

"Bir ülkenin geleceği politikacıların vaatlerinde değil çocuklarının oyunlarında ve hayallerindedir. Çocuklarımızın önüne ne koyuyorsak gelecek odur. Türkiye'de kız çocuğa bebek alınır, erkek çocuğa tabanca. Sonra da neden kadın cinayeti var? Diye düşünüyoruz. Büyüdüğünde biri ötekini vuracak. Bizim ülkemizde oyuncak çocuğa oyalansın diye alınıyor. Oysa oyuncak, bizim geleceğimiz ve hayallerimizdir. Gelişmiş ülkelerde oyuncak çocuklara hayalleri büyüsün diye alınır. Geri kalmış ülkelerde oyuncak çocuklara oyalansın diye alınıyor. Oyuncakları çocuklarına hayalleri büyüsün diye alan ülkeler dünyayı yönetirken oyuncakları çocuklarına oyalansın diye alan toplumlar da onların kapılarında oyalanmaya mahkûmdur” dedi.

FATMA GEBEŞ ÇİMEN, KİTABINI İMZALADI

Sık sık alkışlarla kesilen gösterinin sonunda Kaymakam Yüksel, sahneye çıkarak Sunay Akın ve Fatma Gebeş Çimen’e birer teşekkür plaketi verdi.

Gösterisi tamlanan Sunay Akın’ın etrafını hayranları sararken, Fatma Gebeş Çimen de sahneden iner inmez, “Denizde Efelik Olmaz-2” adlı kitabını imzalamaya başladı.

MTO tarafından vatandaşlara hediye edilen “Denizde Efelik Olmaz-2”yi imzalatmak isteyenler Çimen’in standı önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

1.DÜNYA SAVAŞI KAHRAMANI İLÇE: MARMARİS

Marmaris’in sosyal, kültürel ve beşeri hayatının geçmişine ilişkin çok önemli bilgi ve veriler içeren 208 sayfalık “Denizde Efelik Olmaz-2”, Marmaris’in 1. Dünya, dolayısıyla Çanakkale Savaşı’nın kahramanları arasında yer aldığını belgeleyen bilgiler de içeriyor. İki yeni kitap üzerinde daha çalıştığı öğrenilen Çimen başta MTO olmak üzere kitabının yayınlanmasına katkı koyan herkese teşekkür ederken, Marmaris tarihine ilişkin ilginç bilgileri, hikayeleri öğrenmek isteyenlere son kitabını mutlaka okumalarını önerdi.

Ayrıca Marmaris Ticaret Odası Marmarisli olan, Marmaris’te yaşayan yazarların da bir araya toplandığı; yazmış oldukları eserlerini tanıtan “Marmaris’i Yazarak Yaşayanlar” adı altında bir kitapçık yayınladı ve yazarlarımız eserlerini Marmaris halkına tanıttı.